Zo maak jij jouw debiteurenbeheer toekomstbestendig - Outstanding24

Zo maak jij jouw debiteurenbeheer toekomstbestendig

Toekomstbestendig debiteurenbeheer

Verandering is de enige constante. Na roerige tijden door de COVID-pandemie, kijkt de wereld nu gespannen toe hoe de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zich gaat ontwikkelen. De strenge economische sancties lijken het menselijk leed vooralsnog niet te kunnen stoppen. En daardoor kent ook deze oorlog enkel verliezers. In Nederland volgen we de ontwikkelingen op de voet en zijn de effecten merkbaar bij het tankstation, in de bouw- en supermarkt bij de lege schappen en in de talloze prachtige initiatieven die worden opgetuigd om Oekraïne te steunen.

De wereldwijde economische sancties hebben direct impact op ondernemers en MKB-ers die hun handel in rook zien opgaan óf die betalingsregelingen moeten treffen om het hoofd boven water te houden. Goed debiteurenbeheer is vandaag de dag cruciaal voor het voortbestaan van jouw onderneming, maar wat is hiervoor nodig?

Data is de sleutel

We leven inmiddels in een 24/7 economie, er is altijd iets in beweging en iedere minuut verwerkt Google 5,7 miljoen zoekopdrachten. ‘Data never sleeps’ en deze data kun je gebruiken om meer grip te krijgen op je MKB debiteurenbeheer. Met specialistische Credit Management software krijg je meer inzicht in je DSO, in risicoprofielen van klanten en in patronen die je misschien eerder niet zag. Verder kun je met data-analyse verwachte groei, kans op faillissement en betalingsgedrag van potentiële klanten voorspellen. Hierdoor kun je sneller anticiperen en word je minder met de feiten geconfronteerd.

Meer halen uit MKB debiteurenbeheer

Als ondernemer of MKB’er heb je ontzettend veel administratieve handelingen te verrichten. En wat misschien begon in Excel is inmiddels een monsterbestand geworden met heel veel tabjes en formules. Zolang dit voor jou werkt is het prima, maar je kunt het ook automatiseren door specialistische debiteurenbeheersoftware, die voor jou de inzichten genereert waardoor jij alleen nog acties hoeft af te ronden. En minder tijd besteden aan je MKB administratie, wie wil dat nu niet?

Start met data verzamelen

Je kunt vandaag al beginnen door te duiken in de data die al beschikbaar is binnen je onderneming. Hoe betalen je huidige klanten? En hoe verhoudt dit zich tot de afspraken die jullie hebben gemaakt? Zijn bepaalde klanten structureel te laat of zie je overlap met bepaalde economische veranderingen of seizoenen? Vervolgens kun je deze interne data, met debiteurensoftware, koppelen aan marktbrede data en door analyse sneller handelen én je klanttevredenheid naar een hoger niveau tillen. Met de inzet van de juiste credit management-software, wordt data op een eenvoudige manier inzichtelijk.

Artificial intelligence voor je debiteurenbeheer?

Dat klinkt misschien als een ver van je bed show, maar inmiddels is deze vorm van intelligentie onmisbaar geworden in data-analyse. Artificial Intelligence koppelt alle beschikbare data (zowel intern als extern) aan elkaar en zet dit om in nieuwe bruikbare inzichten. Zo helpt de inzet van AI het risico van niet-betaling tot een minimum te beperken. Verder kan AI voorspellen of een klant gaat reageren op een automatische betalingsherinnering en welke vervolgstappen slim zijn om te nemen. En door eerdere contactmomenten, kan AI zelfs helpen bij het identificeren van het beste moment om contact op te nemen met een specifieke klant. Dit heeft een positief effect op zowel de efficiëntie als de klanttevredenheid- en retenties.

De persoonlijke benadering

Toekomstbestendig debiteurenbeheer hangt niet alleen af van de juiste technologie-inzet, maar ook van persoonlijk klantcontact. Want hoewel data inzicht geeft in algemene betalingspatronen, weerspiegelen ze lang niet alles wat bij een klantrelatie komt kijken. Als ondernemer weet je dat misschien één telefoontje voldoende is om een bepaalde klant te activeren tot het doen van een betaling. En in deze 24/7 economie, waarin klanten sneller dan ooit geneigd zijn een klantrelatie op te zeggen wanneer ze het gevoel hebben dat ze als ‘nummer’ worden behandeld, blijft de persoonlijke benadering naast een goed en volledig klantoverzicht ontzettend belangrijk. Want hoe digitaal we ook allemaal zijn, uiteindelijk spreek jij het liefst met mensen, en dat geldt voor je klanten net zo.

Is jouw onderneming al klaar voor de toekomst?

Onze klanten

Onze klanten

Sluit je aan bij tevreden klanten
Venus Containers
Neko Ship
Wixpex
Tring Tring
offerte-nl
L&A Arbeidsrecht Advocaten
Censo
Vrij op Naam
AOMB logo