Vijf eenvoudige tips die zorgen voor een constante cashflow

Vijf simpele tips die je helpen de cashflow te verbeteren

Cashflow verbeteren

Als mkb’er wil je geld verdienen en waar mogelijk een bijdrage leveren aan de maatschappij. In ruil voor jouw producten of diensten betalen jouw klanten je met geld. Dit geld kun je bijvoorbeeld weer investeren om jouw producten verder te verbeteren of de diensten aan jouw klanten verder uit te breiden. Maar wat gebeurt er als klanten te laat of zelfs helemaal niet betalen voor de geleverde producten of diensten? Veel bedrijven lijden al jaren onder het slechte betalingsgedrag van opdrachtgevers en klanten. Elk jaar schrijven bedrijven hierdoor miljarden euro’s af. De vraag is hoe we dit probleem kunnen oplossen? Het is in ieder gevalbelangrijk om jouw klanten te stimuleren hun rekeningen weer op tijd te gaan betalen. Hieronder geven we je vijf eenvoudige tips die je vandaag nog kunt doorvoeren en die zorgen voor een constante cashflow:

  1. Betalingsvoorwaarden zwart op wit zetten
    Het schriftelijk vastleggen van betalingsvoorwaarden is belangrijk. Zorg ervoor dat iedereen, dus zowel medewerkers van de organisatie als klanten, toegang heeft tot deze voorwaarden. Debiteuren weten doorgaans wanneer ze moeten betalen, maar zolang er niets over de betaaltermijn zwart op wit staat, heb je als bedrijf niets om op terug te vallen. Voorwaarden die je vastlegt zijn concreet en daarmee creëer je een heldere en consistente werkwijze.
  2. Beloon positief betalingsgedrag
    Ben je blij omdat klanten een positief betalingsgedrag hebben, beloon ze dan. Bijvoorbeeld door de klant een bepaalde korting te geven bij de volgende aankoop. Dat levert een tevreden klant op die ook de volgende keer bij je terugkomt en met een grote mate van zekerheid ook deze keer de rekening op tijd betaalt. Op deze manier stijgt de omzet.
  3. Stuur de factuur direct na levering
    Veel bedrijven versturen hun facturen in maandelijkse batches. Dit klinkt praktisch en efficiënt, maar in de praktijk is het vaak zo dat klanten facturen later betalen als ze deze niet direct na levering ontvangen. Stuur je de factuur direct na levering, dan heeft dat als bijkomend voordeel dat jouw bedrijf een constante stroom aan geld binnenkrijgt.
  4. Houd contact met debiteuren
    Heeft jouw klant de factuur niet (tijdig) betaald, neem dan direct contact op. Je moet het ijzer immers smeden wanneer het heet is. Bovendien maak je hiermee duidelijk dat het voor jouw bedrijf belangrijk is het verschuldigde geld op tijd binnen te hebben. Ook ben je er snel bij wanneer er onverhoopt betaalafspraken gemaakt moeten worden.
  5. Gebruik de juiste tools
    Bij debiteurenbeheer draait het vooral om een duidelijk overzicht en een gestroomlijnd proces. Om dit onderdeel van het order-to-cash proces te stroomlijnen, is de inzet van de juiste software van groot belang. Gespecialiseerde software biedt hierin veel meer geavanceerde mogelijkheden dan bijvoorbeeld Excel spreadsheets. Grote hoeveelhedengegevens, data-invoerfouten en wijzigingen in formules zorgen vaak voor problemen in spreadsheets. En direct factureren na levering is onmogelijk. Wanneer je het debiteurenbeheer en het proces echt wilt automatiseren, dan biedt onze innovatieve software oplossing 100% controle en overzicht en ben je verlost van veel tijdrovende standaard werkzaamheden. Zo blijft er tijd over om bijvoorbeeld direct contact op te nemen met niet-betalende klanten en natuurlijk om wel betalende klanten te belonen voor hun positieve gedrag.

Kortom, deze aanpassingen kunnen binnen jouw organisatie zorgen voor grote veranderingen. Zo worden facturen vaker op tijd betaald, verlaag je eenvoudig het saldo van jouw openstaande facturen én komen blije klanten bij je terug.

Wil je meer weten over hoe Outstanding24 je kan helpen met het najagen van betalingen, omgaan met debiteuren en het verlagen van de DSO? Neem dan nu contact met ons op.

Onze klanten

Onze klanten

Sluit je aan bij tevreden klanten
offerte-nl
Richard Korver Advocaten
CNSTRCT
AOMB logo
Vrijopnaam
Omnius Juristen
PLM lab
Alan & Luca
milgro